Wij bieden hulp bij al uw immigratie en vreemdelingen zaken

Machtiging tot voorlopig verblijf MVV

Een MVV is een visum voor verblijf van langer dan drie maanden in Nederland. Vreemdelingen die zich hier willen vestigen, dienen Nederland in te reizen met een MVV in hun paspoort. Wie niet over een geldige MVV beschikt, kan in beginsel geen verblijfsvergunning aanvragen.

Uitgezonderd van het MVV-vereiste zijn onderdanen van Amerika, Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Verder zijn de lidstaten van de EU uitgezonderd, alsmede Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

Een MVV wordt aangevraagd voor het doel waarvoor de vreemdeling in Nederland wil verblijven. De aanvraag wordt ingediend bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het land van herkomst of in het land van bestendig verblijf.

Een andere mogelijkheid is de MVV-advies procedure. In dat geval dient de referent, bijvoorbeeld de echtgenoot, een aanvraag in bij de Visadienst in Nederland. Indien de Visadienst van mening is dat de vreemdeling aan alle voorwaarden voldoet, wordt een positief advies gestuurd naar de Nederlandse vertegenwoordiging. Nadat deze door de Nederlandse vertegenwoordiging is ontvangen kan de vreemdeling de MVV in ontvangst nemen. En nadeel van de MVV-advies procedure is dat tegen een negatief advies van de Visadienst geen bezwaar kan worden gemaakt.

Een belangrijke voorwaarde voor de aanvraag van een MVV is dat de referent beschikt over een duurzaam inkomen dat gelijk is aan het minimumloon. De arbeidsovereenkomst van de referent dient op het moment van de MVV aanvraag nog minimaal een jaar beschikbaar te zijn.

Belangrijk bij gezinshereniging of gezinsvorming is de huwelijksakte die moet worden ingeschreven in de Nederlandse Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) of bij ongehuwde partners, de akte van ongehuwde staat. Beide aktes mogen op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden, en moeten voorzien zijn van legalisatiestempels of een Apostille.

Voordat een MVV voor gezinshereniging of gezinsvorming kan worden aangevraagd, dient het Basisexamen Inburgering in het Buitenland te zijn behaald. Het Basisexamen Inburgering in het Buitenland toetst of de vreemdeling over een basiskennis van de Nederlandse taal en samenleving beschikt. Het examen kost € 350 en dient te worden afgelegd op de Nederlandse vertegenwoordiging in het land van herkomst.